Mälaren Classic drar golfare till Uppland

-, Nyheter, Tävling-Mälaren Classic drar golfare till Uppland

Mälaren Classic 2018 – En Svensk Golfklassiker spelades den 27-29 juli 2018 för sjätte året i följd. Egentligen startade tävlingen 2007 då med Enköpings GK, Friiberghs GK och Bro-Bålsta GK som samarbetspartners.

Fr.o.m 2013 är det Enköpings GK, Frösåker GK och GolfUppsala/Söderby Golf som driver tävlingen, som lockar många spelare från andra distrikt. I år har totalt 337 spelare deltagit, varav 203 tillhör klubbar utanför vårt distrikt.

Mälaren Classic är en golftävling över tre 18-hålsronder, med spel på ny bana varje dag. Tre klasser (två parklasser och en singelklass). I de två parklasserna blir det olika tävlingsformer varje dag. Scramble, Bästboll och Greensome. I singelklassen är det slaggolf som gäller. Spel tre år i rad berättigar till en Svensk Golf Klassiker!

Eftersom tävlingen spelas med hcp och erbjuder värdefulla prisbord kan tävlingen naturligtvis locka spelare med missvisande hcp – ett problem som alla arrangörer och tävlingsdeltagare upplever. Arrangörerna av Mälaren Classic har tagit ett djärvt grepp för att minska det problemet. I parklasserna, som spelas i olika spelformer beräknas spelhandicapet på följande sätt:

Scramble:
Reducerat SHCP dvs summan av 50% av SHCP från spelaren med den lägre SHCP och 20% av SHCP från spelaren med det högre SHCP. Lagets SHCP kan inte överstiga SHCP för den spelare med lägst SHCP.

Greensome:
Reducerat SHCP dvs summan av 60% av SHCP från spelaren med den lägre SHCP och 40% av SHCP från spelaren med det högre SHCP. Lagets SHCP kan inte överstiga SHCP för den spelare med lägst SHCP.

Och självklart krävs EGA-Exakt tävlingshandicap för att överhuvudtaget få delta.

Trots begränsningen av spelhcp ligger segerresultatet i A-klassen på -26 och -21 i B-klassen.

Tävlingen ger klubbarna ett icke föraktligt överskott och ger ett bra bidrag till besöksnäringen. Och deltagarna verkar trivas, trots att banorna i viss utsträckning inte varit som de brukar pga. torkan och värmen!

Läs mer om tävlingen på Mälaren Classic´s hemsida – en snygg och informativ site!

– Vi har inte hunnit utvärdera årets tävlingar riktigt ännu, säger Jonas Ekström GolfUppsala, som är hårt upptagen med förberedelserna inför GolfUppsalas nästa stora tävling – Swedish Junior Classics. Spontant upplever vi emellertid att deltagarna verkar mycket nöjda. Alla har varit positiva till hcp-förändringen i scramble, medan det rått delade meningar när det gäller greensome. Frösåkers bana har varit kanonbra, Enköpings bana likaså, greener och tees på Söderby helt OK medan problemen med torra och dåliga fairways fick vi lösa med lägesförbättring. Vi siktar på en fortsättning nästa år och det skulle vara kul om tävlingen kunde utökas med en eller två klubbar/tävlingsdagar till, avslutar Jonas.

Arrangörsklubbar

By | 2018-08-01T12:25:52+00:00 1 augusti 2018|Kommunikation & Marknad, Nyheter, Tävling|0 kommentarer

Lämna en kommentar