Antagna av UGF:s styrelse 2022-11-16

Statuter Årets Golfare

Utmärkelsen Årets Golfare delas årligen ut till lämplig kandidat som uppfyller följande kriterier:

– Representerar golfklubb inom Upplands Golfdistriktsförbund.
– Är rankad topp-1000 i världen.
– Har haft framskjutna placeringar på någon eller flera av de internationella golftourerna.
– Är nominerad av Golfklubb inom Upplands Golfdistriktsförbund eller Junior/Elitkommittén i Upplands Golfdistriktsförbund.
– Är allmänt sedd som distriktets mest framstående spelare.

Nominering sker till UGF:s styrelse senast under oktober månad och avser innevarande år.
Beslut tas av UGF:s styrelse.
Utmärkelsen utgörs av diplom samt stipendium om belopp som årligen fastställs av UGF:s styrelse.
Beloppet betalas ut till av Årets Golfares valda välgörande ändamål.
Utmärkelsen ska delas ut vid lämpligt tillfälle under hösten/vintern.

Årets golfare från Uppland 2022

Madelene Sagström, Enköpings GK, har av UGF utsetts till
Årets golfare från Uppland 2022 med följande motivering:

”Med upprepade fantastiska prestationer på de internationella golftourerna befäster Madelene Sagström sin position i världseliten.”
Madelene tilldelas därför utmärkelsen ”Årets Golfare från Uppland”

Styrelsen i Upplands Golfförbund
Martin Söderberg
OrdförandeÅrets Golfare i Uppland 2021

Madelene Sagström Enköpings GK

Madelene har återigen lyckats med en fantastisk säsong.

OS, Solheims Cup samt en andraplats på AIG Women’s Open. Att fortsätta utvecklas på denna nivå kräver stor fokusering och målmedvetenhet. Vi hoppas att Madelenes framgångar inspirerar andra tjejer till att satsa på golfen.


Årets golfare i Uppland 2020

Årets golfare 2020, Madeleine Sagström, Enköpings GK


Årets golfare i Uppland 2019

David Nyfjäll, Upsala GK har av UGF utsetts till Årets golfare i Uppland 2019 med följande motivering:

Säsongen 2019 har David vunnit guld i European Amateur Team Championship. En tredjeplats i Lag-SM med Upsala GK där han gick 23 under par på de sex ronderna på Barsebäck, vilket var bäst i fältet. Uttagen till världslaget i Arnold Palmer Cup, där han tillsammans med Frida Kinhult var ett stort bidrag till att det Internationella laget vann. Som enda amatör klarade David av cutten på Scandinavian Invitation med en 47:e plats i sin första Europatourtävling. Han har under året även spelat British Amateurs och US Amateurs. Upplands Golfförbund önskar David lycka till med den fortsatta utvecklingen.

Styrelsen i Upplands Golfförbund Hasse Andersson OrdförandeÅrets golfare i Uppland 2018

Dam

Isabell Ekström, Golf Uppsala, har av UGF utsetts till Årets golfare i Uppland 2018 med följande motivering:

Isabell har under många år haft en träningsvilja utöver det vanliga. Målmedveten träning inom Golfens alla delar har de senaste åren gett stora framgångar.

Efter golfgymnasiet i Uppsala är hon nu inne på sitt andra Collegeår i USA. Där hon har haft stora framgångar och innehar rekordet över lägsta score över både 36 och 54 hål. Isabell har vunnit tre Collegetävlingar, den senaste tävlingen vann hon på 11 under par. En hel rad utmärkelser har tilldelats henne under året, både akademiska och idrottsliga.

På hemmaplan har hon vunnit 8 JMI (Junior Masters Invitational), DM – mästare 2018 och segrare i GolfUppsala Junior Open med 11 under par.

Mitt i sin seriösa satsning mot toppen hittar hon ändå tid att agera ledare på hemmaklubben för de allra yngsta deltagarna i Golfskoj, där är hon oerhört omtyckt. Välförtjänt delar hon utmärkelsen årets golfare i Uppland.

Isabell har haft en imponerande säsong och Upplands Golfförbund önskar lycka till med den fortsatta satsningen.

Herr

David Nyfjäll, Upsala GK har av UGF utsetts till Årets golfare i Uppland 2018 med följande motivering:

Efter avslutade gymnasiestudier på Riksidrottsgymnasiet i Uppsala har David Nyfjäll flyttat till USA och börjat Collegeutbildning i Chicago. Hans fortsatta golfkarriären har skjutit ytterligare fart med en rad framgångar under 2018.

I år vann David Junior SM i både slag och match vilket ingen tidigare har presterat. Segermarginalen i slag har heller aldrig varit så stor, 12 slags vinstmarginal. David gick på – 21.

I USA har David två Collegesegrar och en seger GolfTech Tour omgång 1 i Spanien.

I Spanien på Campeonato de Castellon fick han en 2:a plats och på Lytham Trophy blev han 3:a (strax efter The Amateur Championship i ranking på de brittiska öarna)

David deltog på Lag EM i Tyskland där laget slutade på en 7:e plats.

David var en nyckelspelare i Upsala GK när de tog en 4:e plats i Lag SM.

David har vid två tillfällen fått utmärkelsen ”Golfer off the week” i den serie hans Universitet ingår i. David har också utsetts till årets junior på Upsala GK.

En imponerande säsong och Upplands Golfförbund önskar lycka till med den fortsatta satsningen.Årets golfare i Uppland 2017

David Nyfjäll har under 2017 gjort stora framsteg i sin golfutveckling. Genom en mycket seriös och systematisk träning varvat med gymnasiestudier på RIG har David radat upp imponerande prestationer under året.

David ingår i det svenska pojklandslaget och har under året spelat EM för pojkar i Spanien. När Upsala GK tog brons i SM Klubblag på Barsebäck var David en frontfigur och bara någon vecka senare spelade David till sig guldet i JSM Match och blev svensk juniormästare.

På Viksjö Junior Open tog David hem 1:a platsen, likaså på Salem Junior Open. På GolfUppsalas Söderbybana arrangerades för första gången Global Junior Golf i Sverige och där nådde David en 2:a plats vilket gav honom en inbjudan till världsfinalen i USA.

Säsongen avslutades med en fantastisk seger i JMI Finalen där David avslutade med en fantastisk 64-rond (-7).

Nu väntar Northwestern College i Chicago för David och Upplands Golfförbund önskar lycka till med den fortsatta karriären. Vi är övertygade om att David Nyfjälls ödmjukhet, goda kamratskap och passion för spelet golf kommer att ta honom till nya och spännande framgångar.

Styrelsen i Upplands Golfförbund
Reidar Andersson
Ordförande UGF

Men utmärkelsen följer ett stipendium på 5000:-.Årets golfare i Uppland 2016

EM Lag Senior Ladies 2016 – Mia Liberg längst t. höger

Mia Liberg, Upsala GK har av UGFs styrelse utsetts till Årets Golfare i Uppland 2016.

Mia har under hela säsongen uppvisat fantastiska resultat och spelat golf på hög nivå med en stor jämnhet. Under året har Mia spelat på den Svenska Seniortouren med stor framgång, totalt tre vinster i D50, varav en SM-titel. De tre vinsterna gav henne totalsegern på Order of Merit. Hon blev också uttagen att representera Sverige i lag-EM, där Mia som enda svenska vann alla sina matcher. I individuella EM spelade Mia till sig en tredje plats och kronan på verket blev en tredje plats i Senior British Open Amateur.

Mia brinner för spelet golf och har genom årets framgångar tydligt visat att golf är en idrott för alla.

Vi önskar Mia ett stort lycka till inför säsongen 2017!

Ranking SGF Seniortour Damer-50 2016Årets kvinnliga golfare i Uppland 2015


Madde med sin tränare Hans Larsson från golfgymnasietiden Foto: Göran Söderqvist SGF

Madelene Sagström, Enköpings GK har av UGF utsetts till Årets kvinnliga golfare i Uppland 2015 med följande motivering:

 • 2009 utsågs Madelene till Årets Golfare i Uppland på sina nationella meriter – bäst i Sverige!
 • 2011 fick hon utmärkelsen för andra gången efter att ha slagit igenom internationellt med meriterande landslagsuppdrag bl.a. seger i EM för damamatörer lag.
 • 2013 fick Madelene utmärkelsen för tredje gången – bästa amatör i finalkvalet till British Open och endast ett slag från att ta sig in i huvudtävlingen.

Collegekarriären avslutades med stil. Strålande spel i Collegemästerskapet i USA och under en period etta på Golfweeks Ranking Amateur Women. Madde utsågs till Årets Golfare i SEC Southeastern Conference och togs ut till All American First Team.

I år avslutade Madde sina collegestudier med en högskoleexamen vid LSU och lämnade – efter en gedigen insats i EM damer – amatörkarriären och blev professionell.

Som nyblivet proffs gick Madde med god marginal till slutkval till världens bästa damtour – LPGA Tour. 2015 höll det inte ända fram, men Madde säkrade fullt kort till Symetra Tour 2016 – undertouren till LPGA.

Sveriges Olympiska Kommitté har tagit ut Madde, som en av fem damer, i SGFs och SOKs Utmanarsatsning OS 2020.

Året avslutades med Camp Sweden på Puma Valley Country Club i USA, där etablerade proffs med rutin och erfarenhet delar med sig till yngre spelare. Camp Sweden och vad som händer där är en av anledningarna till att svenska spelare under många år tagit segrar på världens alla tourer. Det blir spännande att följa Madde 2016!Årets manlige golfare i Uppland 2015

Anton Karlsson årets manlige golfare i Uppland 2015

Anton intervjuas efter seger på en av deltävlingarna på Gecko Tour      Foto: Rafa Cabrera Gecko Tour
Anton Karlsson, Upsala GK har av UGF utsetts till Årets manlige golfare i Uppland 2015 med följande motivering:

 • 2010 utsågs Anton till Årets Golfare i Uppland efter utomordentliga resultat som junior.
 • 2014 fick han utmärkelsen för andra gången. Spelade 23 tävlingar, och klarade cutten i 22. Var top-10 i 15 av tävlingarna och tog tre segrar.

Anton Karlsson befäste under säsongen 2015 sin position som Upplands bäste herrgolfare. Säsongen inleddes under vintern i Spanien på Gecko Tour med flera framskjutna placeringar. Väl hemma i Sverige på Nordea Tour och Nordea Future Series fortsatte spelet att blomstra. Sammanlagt 32 slag under par för säsongen vittnar om en jämnhet och stor kapacitet.

Anton avslutade säsongen med att så när ta sig igenom alla tre stegen i European Tours kvalskola!

Det blev till slut två under par i sista steget vilket resulterade i en 55:e plats. Detta innebär att Anton har full tillgång till European Challenge Tour och med all sannolikhet får spela en del på European Tour säsongen 2016.

Antons fantastiska spel, i kombination med en ödmjuk självsäkerhet, gör valet enkelt till titeln Årets manlige golfare i Uppland 2015.

Vi önskar Anton Karlsson stort Lycka till!Årets Golfare i Uppland 2014 

Anton Karlsson, Upsala GK har utsetts till Årets Golfare i Uppland 2014 med följande motivering:

 • 2014 har varit ett framgångsrikt år för Anton. Han har spelat 23 tävlingar och klarat 22 kval.
 • På dessa 22 starter har det blivit 15 topp-10, varav 3 segrar: Junior Masters Invitational, Ovako Bar Hagge Open och Dormy Challenge.
 • Han vann OoM på Nordea Future Tour och slutade på andra plats på Seemore Tour.
 • Anton har i år en snittscore om 71,45 efter att ha slagit 3501 slag på 49 ronder. Säsongens bästa scorer, 63 (-8), uppnåddes i Ovako Bar Hagge Open och Ovako Hofors Open.
 • 23 av de 49 ronderna har varit under par, ett strålande resultat.
 • Anton ligger för närvarande på plats 7 i riket på SGF Golf Ranking pojkar och på plats 91 på SGF Golf Ranking herrar.
 • Anton har gått golfgymnasiet i Uppsala.

Som proffs har Anton för avsikt att till hösten 2015 kvala in till Europatouren.

​Anton är en god och uppskattad kamrat – ödmjuk i sin framtoning, där han låter klubborna och resultaten tala. Anton tilldelades denna utmärkelse även 2010. UGF önskar honom lycka till i den fortsatta golfkarriären.Årets Golfare i Uppland 2013

 
Madde på Ingarö sommaren 2013  Foto: Privat

Madelene Sagström, Enköpings GK har av UGF utsetts till Årets Golfare i Uppland 2013 med följande motivering:

2009 utsågs Madelene till Årets Golfare i Uppland på sina nationella meriter. Hon pluggade då på golfgymnasiet i Ljungbyhed och vann Junior-SM och Skandia Order of Merit. Bäst i Sverige!

2011 fick hon utmärkelsen för andra gången efter att ha slagit igenom internationellt med meriterande landslagsuppdrag bl.a. seger i EM för damamatörer lag och topplaceringar i stora internationella tävlingar där hon tävlat mot de allra bästa juniorerna i världen.

2013 har åter varit ett mycket framgångsrikt år för Madelene. I sista kvalsteget till British Open för damer var hon bästa amatör och endast ett slag från att ta sig in i huvudtävlingen med världens bästa kvinnliga golfspelare. Under sommarlovet har hon spelat två Nordea Tourtävlingar med en andraplats som bäst på Ingarö GK med scoren -9. I EM för lag hade Madelene den bästa individuella scoren av samtliga tävlande i slagspelsomgången.

Efter två andraplatser tidigare i år i den amerikanska Collegegolfen kom den första mycket meriterande segern i oktober 2013.

Denna vecka (vecka 44/2013) är Madelene, som bästa svenska, rankad 10:a i Europa och på trettionde plats på världsrankingen för damer amatörer.

Madelene går nu sista året på Louisiana State University och kommer 2014 att vara ankaret i det svenska damamatörlandslaget i både EM och VM.

UGF önskar Madelene lycka till som första uppländska på väg mot de stora proffstourerna.

Årets Golfare 2012

Philip Eriksson, 20 år, är just nu Upplands mest lovande golfare på herrsidan. Philip började spela golf i Hallstavik GK, men gick över till Upsala GK när han studerade på Golfgymnasiet i Uppsala. Philip blev proffs 2011 och studerar nu på Scandinavian School of Golf vid Högskolan i Halmstad.

Philip är omtyckt och respekterad i alla läger och beskrivs som en mysig och social kille. Tack vare sin målmedvetna och fokuserade träning och sin okomplicerade och intuitiva spelstil har Philip i år tagit ett stort steg i sin utveckling.

Philips ordinarie tour är Nordea Tour, där han just nu innehar plats 29 på rankingen. På årets 14 tävlingar har han klarat nio kval och nått topp-10-placeringar i fyra. Som bäst blev det en 4:e-plats i Torshälla Open. Han har i år som bästa score noterat 65 (-7) i Landskrona Masters och tio av årets 31 ronder har varit under par.

Internationellt nådde Philip under 2012 som bäst en 2:a-plats på individuella VM för universitetsstudenter på totalt 15 under par över 72 hål. När denna utmärkelse delas ut spelar Philip andra steget på Europatourens kvalskola, dit han nått som en av 26 svenskar.

UGF styrelse önskar Philip lycka till i karriären och vi tror att han har alla förutsättningar att nu eller senare nå sitt mål – spel på Europatouren.


Philip hade pga spel i Europatourens kvalskola inte möjlighet att personligen ta emot utmärkelsen. Här finns hans hälsning via YouTube.Årets Golfare 2011

Photo by: Steve FranzLSU Athletics Staff Photographer

Madelene Sagström, Enköpings GK har av UGF utsetts till Årets Golfare i Uppland 2011 med följande motivering:

2009 utsågs Madde till Årets Golfare i Uppland på sina nationella meriter. Hon pluggade då på golfgymnasiet i Ljungbyhed och vann Junior-SM och Skandia Order of Merit. Bäst i Sverige!

I år har hon slagit igenom internationellt, haft meriterande landslagsuppdrag, vunnit EM för damamatörer lag och nått topplaceringar i stora internationella tävlingar där hon tävlat mot de allra bästa juniorerna i världen.

Madelene är i höst rankad 1:a bland Sveriges damamatörer och under hösten har hon legat 1:a i Europa och 6:a i världen på World Amateur Golf Ranking.

Som stipendiat i USA – på Louisiana State University i Women’s Golf Team, som rankas 2:a i den amerikanska collegegolfen – har hon bästa tänkbara förutsättningar för att utveckla sin enorma talang.

UGF önskar Madelene lycka till som första uppländska på väg mot de stora proffstourerna.Årets Golfare 2010

anton_karlsson_vassunda_248

Anton Karlsson, Vassunda GK har av UGF utsetts till Årets Golfare i Uppland 2010 med följande motivering:

Under 2010 har Anton utvecklat sitt golfspel på ett strålande sätt. På sexton spelade tävlingar har Anton klarat samtliga kval, varit topp-10 vid sex tillfällen och vunnit två gånger. Anton blev också totalsegrare på Upplands Golftours Order of Merit 2010.

På sverigerankingen för herrar klättrade han 500 placeringar (264 placeringar i pojkarnas ranking) och han har sänkt sin snittscore med 3 slag.

Anton är noggrann, målmedveten och ambitiös i sin golfsatsning – hans största styrka som golfare är kanske att han gör det mesta enkelt – enligt mottot KISS (keep it simple stupid).

17-årige Anton går sedan hösten 2009 på Golfgymnasiets Elitprogram på Celsiusskolan i Uppsala. Han sköter skolarbetet på ett utmärkt sätt och är såväl privat som på skolan och golfbanan en mycket omtyckt kamrat.

Ett stort grattis och lycka till i karriären!


Årets Golfare 2009

Madelene Sagström, Enköpings GK, har av UGF utsetts till Årets Golfare 2009 i Uppland med följande motivering:

madelene_sagstrm_jsm

2009 har varit ett enastående genombrottsår för Madelene. På femton spelade tävlingar har Madelene klarat samtliga kval, varit top-10 på elva tävlingar och av dessa vunnit fem. Seger i JSM slag och totalsegrare på Skandia Tour Order of Merit är mycket meriterande. Under året har Madelene också debuterat på internationell nivå, bl.a. med en hedrande 10:e plats på European Ladies Amateur Championships.

Madelene är ambitiös, träningsvillig, målmedveten och en fighter som ofta slår från underläge. Madelene är ansvarsfull, mogen för sin ålder och kombinerar på ett utmärkt sätt sin golf med studier på Golfgymnasiet på Ljungbyhed. Madelene är en mycket omtyckt kamrat både på och utanför golfbanan.

Grattis Madelene!


Årets Golfare 2008

anderslarson
Årets golfare i Uppland 2008 är Anders Larson, fostrad i Vassunda GK men numera tillhörande Upsala GK.

Anders är den upplandsgolfare som gjort de största framstegen under 2008. Han har på ett ödmjukt sätt genom hårt arbete och bra planering fått ihop helheten i sitt idrottande. Tack vare en stark utveckling såväl fysiskt och mentalt som strategiskt har han nått utmärkta resultat.

Anders har under året tagits ut till landslagsläger. Bland tävlingsframgångarna lyfter vi särskilt fram hans insats i kvalet in i Europatourtävlingen SAS Masters 2008 med birdie på både avslutningshålet och första särspelshålet. Under 2009 har Anders en garanterad plats på SAS Masters Tour efter en 3:e-plats i kvalet. Anders vann också sverigefinalen i JMI med hela 9 slag!

Anders har på ett moget sätt varit ett föredöme för de yngre spelarna på Golfgymnasiet och vi önskar honom lycka till, när han i höst börjar som stipendiat på Coastal Carolina University i USA.


Årets Golfare 2007

Emma Holmberg, Upsala GK, utsågs till Årets Golfare 2007 med följande motivering:

emma_holmberg

Emma Holmberg, Upsala GK – Årets Golfare 2007

En av distriktets mest talangfulla spelare har i år blommat ut. 21-åriga Emma Holmberg har under året mäktat med fyra topp-10 placeringar på Telia Tour. Detta gav henne en hedrande 18:e plats på Telia Ranking Damer. (Närmsta uppländska dam återfinns på plats 98 och bästa herre på plats 166.) Emma har under året avancerat från 121:a till 51:a plats på SGF Golf Ranking, som rankar samtliga svenska golfspelare.

Emma vann också Upplands Golftour totalt och två av de ingående tävlingarna – Segmenta Masters och Burvik Classic. Hon segrade också i DM för damer, Uppland och var en stöttepelare i Upsala GKs damlag, som under året tog steget upp till eliteserien.