Nu finns boken ”Regler för golfspel” som en app till mobilen, vilket gör det enklare för golfare att snabbt hitta svar på regelfrågor på banan. Sverige är det sjätte landet i världen som lanserar regelappen på sitt eget språk.

– I appen finns hela regelboken och en sökfunktion så att det blir lätt att hitta och ”bläddra” fram rätt avsnitt. Dessutom finns många bra illustrationer i den snabba vägledningen och i bilagan om klubbor, säger Claes Grönberg, ansvarig för regler och handicap på Svenska Golfförbundet.

Förhoppningen är att det ska gå snabbt att lösa regelfrågor ute på banan och att golfarna ska bli intresserade av att lära sig mer om regler. Appen får användas under ronden om inte spelet fördröjs.

Regelappen har fem huvudrubriker: Snabb vägledning, Regler, Definitioner, Etikett samt Quiz. I quizen finns hundratals regelfrågor som ställs slumpvis i form av en 18-hålsrond där det går att välja svårighetsgrad för att testa sig själv.

Den mobila applikationen är gratis och gäller under åren 2017 och 2018. R&A regler för golfspel finns för både Iphone och Android och kan laddas ner hos App Store respektive Google Play.

Bakom utvecklingsarbetet av appen står regelorganisationen Royal & Ancient i Skottland. Svenska Golfförbundet och alla andra länder har erbjudits att använda den. Under hösten, vintern och våren har golfförbundet lagt in den svenska översättningen ord för ord i appverktyget och översatt hundratals frågor och svar.

– Appen är skapad på engelska och R&A gav oss möjlighet att utan kostnad använda den och tekniken. Vårt ansvar var att lägga in den svenska översättningen. Det är ett arbete som tagit över 500 timmar men som nu är klart och det är vi mycket glada för, säger Claes Grönberg.

Moderniserade golfregler kommer 2019 och då börjar arbetet om igen.

Bilder:
Skärmdumpar från regelappen för både iOS och Android finns att ladda ned här.

För mer information:
Claes Grönberg, ansvarig för regler och handicap på Svenska Golfförbundet
E-post: claes.gronberg@golf.se Tel: 08-622 15 82